Ar visos datulės vienodos?
Datulės - tai saldus datulių palmių (Phoenix dactylifera) vaisius, Artimuosiuose Rytuose turintis svarbią kultūrinę ir religinę reikšmę. Datulė - tai sveikatos, energijos, svetingumo ir net taikos simbolis. Daugelyje arabų šalių iki šiol kavos ir datulių derinys yra klasikinis vaišių pradžios simbolis. Tai vienas iš nedaugelio vaisių galinčių augti sudėtingose dykumų sąlygose, klestintis sausringame ir karštame klimate. Jos maistingos, turinčios daug vitaminų ir mineralų, vandens. Tad vaišinimas datule, - tai ne tik mandagumo, bet ir rūpesčio, gyvybės dovanojimo ženklas. Daugelyje Persijos įlankos šalių datulių dovanojimas ar pateikimas ant stalo yra pagarbos ir mandagumo išraiška. Kuo prabangesnės ir geresnės rūšies datulės (pvz. Medjool arba Ajwa), tuo stipresnė ir pagarbos reikšmė.
Datulių nauda sveikatai ir savijautai
Kadangi datulėse gausu natūralių cukrų, jos yra sveikesnė alternatyva saldumynams, taip pat jos puikiai tinka kaip užkandis greitai energijai gauti. Datulių glikeminis indeksas yra vidutinis, todėl jos gliukozės kiekį kraujyje kelia šiek tiek lėčiau nei rafinuoti cukrūs. Datulėse gausu skaidulų, kurios svarbios ne tik sveikam virškinimui ir sotumo jausmui. Su maistu gaunamas pakankamas skaidulų kiekis mažina nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Datulėse taip pat gausu antioksidantų, kurie mažina laisvųjų radikalų kiekius ir lėtina ląstelių pažeidimų procesus, saugo nuo lėtinių ligų ir slopina uždegiminius procesus. Šio vaisiaus sudėtyje taip pat gausu vitaminų ir mineralų, svarbių gerai savijautai ir sveikatai, tokių kaip vitaminas B6, geležis, kalis, magnis, manganas, fosforas, kalcis.
Datulių pritaikymas virtuvėje
Datulėmis galima mėgautis tiesiog valgant jas vienas, o dar geriau skanauti kartu su kava. Tačiau yra gerokai daugiau būdų jas panaudoti savo virtuvėje. Datulės arba datulių pasta puikiai tinka pakeisti baltąjį cukrų kepiniuose, duonoje ir glotnučiuose. Datulių gabalėliais galima pagardinti rytinę avižinę košę, chia pudingą, granolą ar augalinės sudėties jogurtą. Dalis datulių rūšių turi minkštą, burnoje tirpstančią tekstūrą ir natūraliai stiprų saldų, karamelę primenantį skonį. Tokios datulės kaip Sukari ir Medjool, yra puikus pasirinkimas sveikesniems saldumynams ruošti. Minkštos datulės dėl jų tekstūrai būdingo lipnumo ir ingredientus surišančių savybių, taip pat puikiai tinka ruošti įvairius riešutų ir sėklų batonėlius, desertinius užkandžių rutuliukus (energy balls) ar augalinius raw tortų pagrindus iš riešutų. Tačiau datulių panaudojimas tikrai neapsiriboja tik desertais. Jos puikiai tinka ir sūrių patiekalų ar užkandžių gamybai, salotų, rytietiškų troškinių ir padažų ruošimui, kuriuose jos puikiai subalansuoja sūrius ir salžius skonius. Datulių saldumas dera kartu su žiemos sezonu ypač mėgstamais aromatingais, sušildančiais prieskoniais, tokiais kaip cinamonas, kardamonas, kuminas ir imbieras. Verta išbandyti.
Paprasčiausias nerealaus deserto receptas!
- Įpjaukite Medjool datulę, išimkite kauliuką.
- Į jos vidų įdėkite riešutų sviesto.
- Apliekite įdarytą datulę šokoladu.
- Pabarstykite trupintais riešutais, kokosų drožlėmis ar liofilizuotų uogų gabaliukais.
- Atvėsinkite šaldiklyje arba šaldytuve, kol sustings šokoladas.
Datulių įvairovė
Pasaulyje yra keli šimtai skirtingų datulių rūšių, iš kurių apie 10-15 yra plačiausiai auginamos ir vartojamos. Skirtingos datulių rūšys tarpusavyje skiriasi skoniu, išvaizda, tekstūra, kilmės regionu. Elektroninės parduotuvės www.datules.lt asortimente yra net 16 skirtingų, ekologiškų datulių rūšių, atkeliaujančių tiesiai iš Saudo Arabijos. Bendradarbiaudami su www.datules.lt atlikome nedidelį eksperimentą ir paragavome aštuonių skirtingų rūšių datulių: Sukari, Medjool, Ajwa, Segaj, Safavi, Mabrum, Kudri, Lazira.
Datulių degustacijos apžvalga
Karališka datulė - Medjool
Medjool - viena populiariausių datulių rušių ir tikrai ne be reikalo dar vadinama karališkaja. Tai prabangi ir viena didžiausių datulių, pasižyminti ypatingai minkšta ir sultinga tekstūra, ryškiu, karameliniu skoniu, ir plona, švelnia odele. Šios datulės puikiai tinka ruošti augalinės sudėties, sveikatai palankius saldumynus, tačiau dėl ryškaus ir ypatingo skonio, tikrai galima mėgautis ir vienomis be jokių papildomų pagardų. Ši rūšis be jokių abejonių tapo mūsų favorite.
Burnoje tirpstanti - Sukari
Sukari datulių rūšis užtikrintai įsitvirtino mano mėgstamiausių datulių trejetuke ir tiesą pasakius, man asmeniškai, dėl pirmos vietos konkuruoja net su karališkaja Medjool. Jos yra labai saldžios ir ypatingai minkštos, tiesiog ištirpstančios burnoje, smulkesnės ir lengvesnės nei Medjool, todėl nuo pirmojo kąsnio mano itin pamėgtos ir dažnai skanaujamos kaip užkandis tarp valgių, bei naudojamos rytinės košės ir glotnučių pasaldinimui.
Karamelinio saldainio atitikmuo - Lazira
Lazira rūšies datulės taip pat pelnė mūsų susižavėjimą, nors jos žymiai skiriasi nuo Medjool ir Sukari rūšių. Lazira yra kietesnės ir sausesnės tekstūros, vidutinio saldumo, tačiau jos turi išraiškingą karamelės skonį. Pirmas dalykas, kurį pasakė mano vyras vos po pirmojo kąsnio “čia juk kaip tie karameliniai saldainiai” (turėjo omenyje Werther’s Original” karamelinius ledinukus).
Šventa datulė - Ajwa
Musulmonai Ajwa datulę laiko šventa. Tikima, kad jos turi gydomųjų savybių. Ajwa išsiskiria iš kitų datulių rūšių savo apvalia forma ir ryškia, juoda spalva. Jos yra vidutinio saldumo, tačiau stipraus ir išraiškingo, nuo kitų datulių išsiskiriančio skonio. Šios datulės išsiskiria ir savo tekstūra. Jos yra minkštos, tačiau žymiai kietesnės nei Medjool ir Sukari. Jos netirpsta burnoje, o labiau primena guminukų ar džiovintų slyvų tekstūrą (chewy).
Kudri - tarp irisų ir razinų
Kudri rūšies datulės kietesnės, turinčios chewy tekstūrą, išsiskiriančios kaštonų raudonumo spalva ir lengvai atsiskiriančia, plona odele. Vidutinio saldumo, skoniu primenančios razinas. Nors saldžiųjų Sukari ir Medjool nenurungė, visgi savo skoniu mus tikrai maloniai nustebino.
Mabrum - vienos iš kiečiausių datulių rušių
Pailgos formos Mabrum datulės pasižymi kieta, sausesne ir ryškia chewy tekstūra. Ilgai kramtant ryškėja į irisus panašus skonis.
Segaj - mažiau saldus pasirinkimas
Segaj išsiskiria švelniu ir gal net silpniausiu iš visų ragautų rušių saldumu, kuris netolygiai pasiskirstęs datulėje, sukuriant įdomų ir sluoksniuotą patyriminį efektą. Kieta datulės viršūnėlė saldesnė, skoniu primena rudąjį cukrų, o likusi datulės dalis - minkštesnė ir mažiau saldi.
Safavi
Safavi datulės mums pasirodė nelabai saldžios ir kietokos. Mūsų degustacijos metu jas negailestingai nurungė saldesnių datulių variantai. Visgi, skonis yra labai individualus pojūtis. Galbūt jums Safavi būtų būtent tas, ieškomas, ne per saldus ir ne per kietos tekstūros, aukso viduriukas.
Datulių degustacijos apibendrinimas
Pasaulyje yra šimtai skirtingų datulių rūšių, o paragavus vos aštuonias, įsitikinome, kad šie vaisiai tik iš pirmo žvilgsnio atrodo vienodi. Ragaujant skirtingas datulių rūšis likome nustebinti plačia skonių ir tekstūrų įvairove: nuo burnoje tirpstančių, labai minkštų ir itin saldžių, iki kietų, ilgai kramtomų ir švelnaus saldumo variantų. Mums patiems netikėta buvo tai, kad į labiausiai patikusių rūšių gretas pakliuvo ne tik burnoje tirpstančios ir ypatingai saldžios datulės, tačiau ir chewy tekstūros, sausesnės bei kietesnės datulių rūšys (Lazira, Ajwa). Tikiu, kad kiekvienas atrastų jam patinkančias datules, jei tik paragautų pakankamai daug skirtingų variantų. :) Mes savo favoritus jau atradom - Medjool, Sukari ir Lazira. Padegustuokite ir jūs, tikiu, kad galų gale datulėms bus sunku atsispirti.
Specialus pasiūlymas! www.datules.lt dovanoja 15% nuolaidą visam asortimentui su nuolaidos kodu:
➜ VALGYKDATULES (Pasiūlymas taikomas nenukainotoms prekėms.)
RECEPTAS: Avinžirnių Masala su Sukari datulėmis
Jums reikės
- 550 g virtų arba konservuotų avinžirnių
- 100 ml vandens
- 1 vnt. didelio svogūno
- 3 vnt. pomidorų
- 10 vnt. Sukari datulių
- 3 vnt. česnako skiltelių
- 1,5 a. š. kario
- 0,5 a. š. imbiero
- 0,5 a. š. rūkytos paprikos
- 0,5 a. š. kumino
- 3 v. š. pomidorų padažo
- 1 v. š. sezamų aliejaus
- Svogūnų laiškų
- Druskos pagal skonį
- Aliejaus kepimui
- Natūralaus skonio, augalinio jogurto (keli šaukštai patiekimui)
Paruošimo eiga
- Įkaitiname keptuvėje aliejų ir dedame kepti smulkiai supjaustytą svogūną. Įspaudžiame česnako, įberiame maltą imbierą, karį, rūkytos paprikos miltelius ir viską išmaišome, bei pakepame, kol suminkštėja svogūnai.
- Į keptuvę sudedame kubeliais supjaustytus pomidorus, avinžirnius, gabaliukais supjaustytas Sukari datules ir įpilame šiek tie vandens. Viską išmaišome ir patroškiname kartu.
- Dedame pomidorų padažo, pabarstome kuminu. Įpilame šaukštą sezamų aliejaus. Išmaišome, patroškiname dar porą minučių.
- Dedame avinžirnių ir Sukari datulių Masalą į lėkštes, ant viršaus uždedame šiek tiek natūralaus, augalinio jogurto, pabarstome sezamais ir žaliais svogūnų laiškais.