Trupininis pyragas su bruknių uogiene

Namuose keptas trupininis pyragas bene vienas nostalgiškiausių, vaikystę primenančių desertų.
Man jis skaniausias su švelnios rūgštelės turinčiomis uogienėmis - bruknių, juodųjų serbentų ar spanguolių.
Pasilepinkim. Pakvieskim draugus ir šeimos narius susitikti prie puodelio kavos kartu su gabalėliu naminio pyrago. Tegul namai prisipildo saldžių kepinių kvapais ir jaukumu, o aplinkoje netyla šilti pokalbiai ir juokas. :)
Jums reikės
- 550 g kvietinių miltų
- 200 g augalinio pieno
- 200 g augalinio sviesto
- 0,5 puodelio cukraus (~100 g)
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. vanilinio cukraus ar vanilės ekstrakto
- ~500 g bruknių uogienės
- Cukraus pudros (pyragui pabarstyti; nebūtina)
Paruošimas
- Ištirpiname augalinį sviestą.
- Į tirpintą sviestą supilame augalinį pieną ir cukrų. Trumpai kaitiname ir maišome, kol cukrus ištirpsta. Mišiniui neleidžiame užvirti.
- Į indą sudedame miltus ir kepimo miltelius, išmaišome. Pilame ištirpintą sviestą su augaliniu pienu ir cukrumi. Įdedame vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto.
- Gerai išminkome tešlą ir padaliname į dvi dalis (iš tešlos suformuojame du rutulius, kad vėliau būtų patogu išimti ir tarkuoti). Dedame tešlą į šaldiklį šaldyti per naktį.
- Kepimo indą ištepame aliejumi.
- Tarkuojame tešlą, trupinius tolygiai paskirstant ant kepimo formos pagrindo.
- Ant trupinių tolygiai paskirstome uogienės sluoksnį ir ant viršaus tarkuojame tešlos trupinius.
- Kepame orkaitėje 180°C temperatūroje apie valandą, kol gražiai apskrunda (kepimo laikas priklausys nuo naudojamo kepimo indo dydžio ir gylio, bei jūsų naudojamos orkaitės kaitrumo). 😊
- Pyragui atvėsus, pabarstome cukraus pudra.
Skanaus šventinio laukimo. :)
P.S. Primename, kad paspaudus ant vainiko su dienos filmo rekomendacija galite pasižiūrėti rekomenduojamo filmo trailer’į.