
Čekijoje Kūčios (Štědrý den) ypatingai paslaptingos, apipintos senais prietarais ir burtais.
Savita ir tuo pačiu nelengva čekų tradicija - visą Gruodžio 24 d. iki Kūčių vakarienės pasninkauti/nieko nevalgyti. Jei pavyks, sakoma, kad ant sienos pamatysi auksinę kiaulę (ko tik alkanam nepasivaidena, tiesa?). Auksinė kiaulė yra laimės ir gausos simbolis (šio simbolio gausu Čekijos suvenyrų parduotuvėse). Tačiau, kai visą dieną ant stalų tiek daug visokių skanėstų, ši užduotis tampa beveik neįmanoma įvykdyti.
Na, o jau kai alkanas pagaliau įsitaisei prie Kūčių stalo, tai jau sėdėk ir ėėė.s.k…valgyk. Čekijoje sakoma, kad Kūčių vakarienės metu negalima pakilti nuo stalo, kol visi nepabaigs valgyti, nes kitais metais prie stalo nesusirinks visa šeima. Tikima, kad tas, kuris pakils nuo stalo Kūčių vakarienei nepasibaigus, metų eigoje mirs. Todėl sėdant valgyti Kūčių vakarienės viskas turi būti apgalvota ir suruošta iš anksto. Jokių bėgiojimų iki virtuvės atsinešti pipirų ar duonos, jokių nuėjimų nuo stalo pasiimti fotoaparatą ar pasinaudoti tualetu. Įdomi, bet kartu šiek tiek stresą kelianti tradicija. :D
Ant stalo visada serviruojamas tik lyginis skaičius lėkščių (jei prie stalo valgo 3 žmonės, bus paserviruotos 4 lėkštės.) Sakoma, kad nelyginiai skaičiai neša nesėkmes.
Po Kūčių vakarienės šeimos dažnai buria per pusę pjaudami obuolį (pjaunama per obuolio vidurį). Jei perpjovus matoma žvaigždė suformuota iš 5 obuolio sėklų, tai reiškia stiprią sveikatą ir laimę visiems sėdintiems prie stalo, jei matomas iš 4 obuolio sėklų suformuotas kryžius - tai reiškia nesėkmes, ligą ar net mirtį.
Kiek linksmesnis prietaras, kuriuo ne taip baisu burti - Kalėdų dieną moterys per petį meta batus, jei batas nukrenta priekiu (“bato nosimi”) į duris, reiškia, kad greitai ištekės. :)
Ant tradicinio čekų stalo įprastai būna keptas džiūvėsėliuose apvoliotas karpis ir bulvių mišrainė (Mūsų vadinama balta mišraine. Čekijoje įprasta į ją dėti ne tik majonezą, bet ir geltonųjų garstyčių bei marinuotų agurkėlių sulčių). Karpį paminėjome ne be reikalo. Net jam prietarų sugalvota. Čekijoje tikima, kad per Kūčias į piniginę įsidėjus karpio žvynų, simbolizuojančių monetas, tai atneš finansinę sėkmę kitiems metams, piniginėje niekad netruks pinigų. Todėl per Kūčias po lėkštėmis įprastai dedami į servetėles suvynioti karpių žvynai, kuriuos po vakarienės svečiai dedasi į piniginę.
Šventėms čekai dažnai perka gyvą karpį. Kartais jie perkami net nevalgant žuvies - karpį palaiko namuose (dažniausiai vonioje) kaip Kalėdų augintinį ir po švenčių paleidžia į netoliese esantį tvenkinį ar upę (tačiau tai nėra taip jau miela, kaip gali pasirodyti, kadangi daugelis tokių karpių miršta nuo temperatūrinių pokyčių šoko :( ).
Po Kūčių vakarienės Ježíšek (kūdikėlis Jezus) po eglute atneša dovanas. Apsilankius Ježíšek dažniausiai pasigirsta varpelio skambėjimas. Šeimos dainuoja Kalėdų giesmes ir žiūri kalėdines pasakas per televiziją, populiariausia yra Trys Riešutėliai Pelenei.
Kalėdų desertui dažnai kepamas obuolių štrudelis ar saldi Kalėdų duona (Vánočka) su razinomis ir migdolais (jos pynimas simbolizuoja suvystytą kūdikėlį Jezų), tačiau tai tikrai ne viskas. Čekijoje yra apie 50 Kalėdinių desertų. Šiandien dalinamės čekišku aguonų pyragu - Makoviec, kuris yra labai greitai ir lengvai paruošiamas, o skonis puikus! Purus, lengvas ir skoniu primenantis bandeles su aguonomis, tik, kad darbo jį paruošti yra žymiai mažiau.
Pastaba: Jei į savo šventinį meniu norėtumėte įtraukti veganišką žuvies alternatyvą (panašią į čekų valgomą keptą, džiūvėsėliuose apvoliotą karpį), mūsų šventiniame “Valgyk daugiau daržovių” leidinyje yra puikus naminis receptas traškaus tofu su Nori juržolėmis, kuris apkeptas su džiūvėsėlių plutele. Gaminsime Kalėdoms patys ir rekomenduojam išbandyti kitiems! Leidinys prieinamas visiems, parėmusiems mūsų veiklą pasirinkta suma. Kai norėsite parsisiųsti visus mūsų receptų rinkinius ir žurnalus, spauskit ant puodelio su širdele, kad pavaišinti mus kava. :) Ačiū jums!