
Prancūzijos Provanso regione Kūčios turi ypatingą ir išskirtinę tradiciją - trylika desertų, simbolizuojančių Jezų ir dvylika apaštalų. Gal reiktų šią tradiciją išpopuliarinti ir Lietuvoje? :D Dvylika patiekalų ir trylika desertų, va čia tai Kūčios!
Visgi tradiciniai Kūčių desertai čia paprastesni, nei jau turbūt spėjote prifantazuoti, bet kaip jau prancūzams būdinga, net iš pirmo žvilgsnio paprastai atrodantys patiekalai yra gurmaniški ir pagaminti su kokybiškais ingredientais.
Taigi, į desertų asortimentą dažniausiai įeina, bet nebūtinai jais apsiriboja: baltoji ir juodoji nuga, džiovintos figos, datulės, džiovinti ir cukruoti vaisiai, migdolai ir graikiniai riešutai, Gibassier (duona su anyžiumi, apelsinų žiedų vandeniu, apelsinų cukruotomis žievelėmis ir pabarstyta cukrumi), Calissons d’Aix (prancūziški saldainiai iš vienalytės cukruotų vaisių ir migdolų pastos su prabangiu glajaus sluoksniu) ir tradicinis Prancūzijos Provanso Kalėdinis desertas - Pompe à l’huile, saldi duonelė ruošiama su alyvuogių aliejumi, apelsinų vandeniu ir citrusų žievele.
Sočią Kūčių vakarienę gali puikiai užbaigti ir gaivios vaisių salotos. Skirtingų tekstūrų, spalvingi ir sezoniai vaisiai sukuria gardų desertą, kuriam papildomo saldumo galima suteikti apšlakstant trupučiu klevų sirupo. O traškūs riešutų gabaliukai gali dar labiau išryškinti deserto tekstūriškumą ir pagilinti skonius. Konkretaus ir griežto recepto vaisių salotoms nėra, galima drąsiai žaisti su sezoniniais vaisiais: obuoliai, apelsinai, mandarinai, persimonai, kiviais, mangais ir t.t…
Skanaus!